top of page

Bármilyen holmiból összejöhet egy vagyon: tízmilliókat dob össze a CsodaCsoport


Levente

kép forrása: blikk.hu

Magyarország — Minden eddigi jótékonykodással kapcsolatos negatív kutatásra végérvényesen rácáfolt az ország, amikor az SMA-ban szenvedő másfél éves Zentének és 23 hónapos Leventének fejenként 700-700 millió forintot gyűjtöttek össze.

Két éve a Charities Aid Foundation még arról írt, hogy hazánkban hétéves mélyponton van az adományozás mértéke. Ősszel azonban valami megváltozott: civilek, sztárok, üzletemberek rakták össze a pénzt az SMA-s betegek életét akár örökre megváltoztató génterápiára.

(A legfrissebb hírek itt)

Az adakozó kedv azóta sem lankad, sőt! Az ünnepek előtt egyre többen tartják különösen fontosnak a rászorulók megsegítését.

Családok sorsát változtatják meg

Erről annak a jótékony licitcsoportnak az alapítója mesélt a Vasárnapi Blikknek, amelynek köszönhetően kis adományokból több tízmillió forint gyűlt össze beteg gyerekeknek. A CsodaCsoport ereje Tasi Nikoletta szerint az, hogy ha kicsit, de rendszeresen segítünk, akkor életeket, kilátástalan helyzetben lévő családok sorsát változtathatjuk meg.

– Először tárgyi felajánlásokat gyűjtöttünk, amelyre lehetett licitálni, a nyertes pedig a beteg gyermek alapítványára utalt. A spontán indult kezdeményezésünkhöz napról napra egyre többen csatlakoztak, majd azt vettük észre, hogy már 85 ezren vagyunk. Így kezdődött a Civil jótékonysági licit és egyben a CsodaCsoport története – kezdte Nikoletta.

Hisznek az igyekezetben

Csapatával már hét beteg gyermeknek segített, több mint 150 millió forinttal, ráadásul két mentőmotor árát is sikerült összegyűjteniük.

– A csoport titka a hit és az összefogás. Nem gondoltuk volna, hogy Leventének is sikerül 700 millió forintot összegyűjteni, de töretlenül hittünk benne. Végül mi 70 millió forinttal járultunk hozzá a gyógyszerhez. Jelenleg a CsodaCsomagon dolgozunk, szeretnénk, ha Mikulás előtt nagyrészt tartós élelmiszerek jutnának el mélyszegénységben élő gyerekekhez – mondta Nikoletta.

Összetart a jótékonykodás

Makai Gábor pszichológus szerint a jótékonykodás képes összehozni az embereket, ezért is alakulhatott ki az elmúlt hónapokban „adakozó mozgalom”.

– A jótékonykodás nem csupán a rászorulót teszi boldoggá, hanem az adakozót is. Sokan nehezen viselik el, ha olyan embert látnak, aki beteg vagy mélyszegénységben él. Ilyenkor a társadalomtól is elvárás, hogy segítsünk nehezebb sorsú embertársainkon – vélekedett a szakember.

Így is segíthet:

AdakozóKedd

December 3-án az egész világ az adományozásért fog össze az #AdakozóKedd napon. A NIOK Alapítvány évek óta szervez kampányokat erre a napra. Az idei adománygyűjtésekről az adakozokedd.hu és az adjukossze.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Mikulásfutás

December 8-án Mikulásruhás családok lepik el a Corvinus Egyetem környékét: idén is lesz ugyanis Mikulásfutás, sőt idén a rendezvény a 6. Blikk Mikulásfutás nevet kapta. Minden benevező futó után 500 forintot adunk valamilyen jó célra. A Bátor Tábor Alapítványt választottuk, tehát minél többen neveznek a futásra, annál magasabb összeggel tudjuk támogatni az alapítványt.

MikulásGyár

A MikulásGyárba évről évre egyre többen jelentkeznek önkéntesnek – áll a szervezők közleményében, amelyből az is kiderül: sokan kifejezetten a MikulásGyár miatt jönnek Magyarországra a karácsonyi időszakban. A gyár november 29. és december 21. között tart nyitva, a Millenáris Parkban 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10-től 19 óráig. A szervezők azt kérik, a postán feladandó adományokat minden esetben zárt dobozokba tegyék, s a dobozokra írják rá nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.

Cipősdoboz Akció

Keressen egy üres cipősdobozt, válassza ki, hány éves kisgyereket szeretne megajándékozni; kislányt vagy kisfiút, s töltse meg a dobozt csupa-csupa kedves ajándékkal. A szervezők arra kérik az adakozó kedvűeket, hogy december 19-ig csomagolják be a dobozt, majd adják le valamelyik gyűjtőpontjukon, melyek listája a www.ciposdoboz.hu oldalon olvasható.

Segíthet a menhelyeknek is

Ma Magyarországon mintegy 300 ezer ebnek nincs hova hazamennie – derült ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából. Számukra az egyetlen túlélési esélyt a menhelyek jelenthetik. A Kutyaszemmel program közösségi adománygyűjtésével közel 6,5 millió forint gyűlt már össze idén, ebből az összegből 20 rászoruló vidéki menhely 2500 kutyájának jobb életet teremtve. Karácsonykor zárul a 2019-es kampány, addig további 2 millió forint összegyűjtése és további 2000 menhelyi kutya megsegítése a cél.

Adni tényleg nagyon jó

Nehéz volt nekem elhinni azt, hogy nem szívesen adakozik a magyar. Mert az igaz, hogy sok embernek meg kell néznie, mire mennyi jut, de a tapasztalatom az volt, hogy amikor tényleg beüt a krach, kinyílik a pénztárca és a szív is.

Ma már, hogy Zentének összegyűlt a 700 millió, majd Leventének is – talán senki nem hitte, hogy sikerülni fog –, senki nem mondhatja többé, hogy a magyarok szőrösszívűek. Kifejezetten leleményesek, ha éppen egy finom tortával vagy egy régi, érdekes könyvvel, esetleg autószereléssel lehet segíteni, akkor megteszik. Csodálatos dolog, hogy ennyi remek ember van az országban, s közülük is sokan egy civil csoportba tömörültek a Facebookon.

Itt nem lehet olyan, amit ne tudnának megoldani: legfeljebb egy hét alatt a legelképesztőbb összegeket is összegyűjtik, ha arról van szó, hogy egy beteg gyereknek kell segíteni, vagy éppen a mentőket kell megtámogatni. Most már biztosan tudhatja, mindenki, aki hozzájuk fordul, hogy itt lesz megoldás, lesz segítség annak, aki kér.

A csoport egy csoda – nem véletlenül ez a neve is –, de az igazi csoda az ember, aki mindig a megoldásra törekszik. Szeretem, hogy ma már azt beszélhetik a magyar emberekről, hogy igenis szeretnek adni, mert adni tényleg nagyon jó.

forrás: blikk.hu

Legfrissebb cikkek
Archívum
bottom of page