top of page

Adományozás, jótékonyság – mennyire számíthatunk ma magánadományokra Magyarországon?

Sajtóközlemény, Budapest, 2022. május 5.

Az elmúlt 3 évben mind a Covid időszaka alatt, mind az ukrajnai háború kapcsán a civil társadalom példaértékű kiállásának, aktivitásának lehettünk tanúi. Ez az összefogás azonban nem jöhetett volna létre a magánemberek részvétele és támogatása nélkül.

A NIOK Alapítvány 2022. februárjában felmérést készített, hogy pontosabb képet kaphasson a magánadományozás szerepéről a civil társadalom életében, és ehhez kötődően a szervezetek adománygyűjtéssel kapcsolatos tapasztalatairól.


Rendszeresen halljuk a nonprofit szervezetek támogatása kapcsán, hogy a sok kicsi adomány is sokra megy, főleg ha mindez rendszeresen érkezik. Ez az az adományozási forma, ami hatalmas segítség a civil szervezeteknek. Ennek oka, hogy a pár ezer forintos rendszeres adományok, -persze, megfelelő mennyiségben- fenntartható és kiszámítható működéshez segítik a nonprofit szervezeteket. A NIOK Alapítvány, mint a legnagyobb Magyarországi adománygyűjtő platform, az Adjukössze.hu üzemeltetője, 2022. év elején kutatást végzett civil szervezetek körében, hogy felmérje a magánadományozás helyzetét és a nonprofit szféra attitűdjét a témában.

A NIOK kutatása alapján a civil szektorban magát adománygyűjtő szervezetnek definiáló 210 válaszadó elsöprő többségének, 86,8%-nak volt 2021-ben pénzbeni támogatása magánszemélyektől.

A klasszikus civil szervezetek esetében az éves bevételük csupán 5%-a* érkezik egyéni adományozóktól, a NIOK által vizsgált adománygyűjtő civilek között ez az arány magasabb, de még így is 15% alatt van a válaszadók több mint felénél, ami szintén alacsonynak mondható.

A megkérdezett adománygyűjtők harmada, 34%-a szerint erősödött az emberek adományozási hajlandósága az elmúlt 3 évben. Bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók a saját kommunikációs tevékenységüket, képességüket az adománygyűjtésre, és az emberek adományozási hajlandóságának növekedését egyaránt a fejlődés fő okainak tekintik. Emellett a Covid okozta válsághelyzet is érzékelhető aktivitást hozott.

A NIOK Alapítvány a kutatás eredményeit feldolgozva több területet is azonosított, amely a jövőben kihathat az adományozási kultúra fejlődésére. A kutatásban megjelent javasolt irányként az állami ösztönzők fejlesztése, adókedvezmények bevezetése a magánadományok esetében is, illetve az 1%-os felajánlás nagyságrendjének növelése.

A NIOK, mint civil szektor fejlesztő szervezet folyamatosan dolgozik azon, hogy jó gyakorlatokat osszon meg, eszközöket, tudást biztosítson a nonprofit szervezetek számára adománygyűjtő képességük fejlesztésére. Ilyen céllal működtetik az Adjukössze.hu adománygyűjtő portált is, melyen éves szinten több mint 200 kampány fut és több mint 310 millió forint adomány gyűlik össze civil szervezetek jó ügyeire éves szinten.

NIOK Alapítványról bővebben

A független civil szervezet 28 éve dolgozik azért, hogy Magyarországon a civil szektor és a civil szervezetek hatékonyabbá váljanak, működésük fenntartható és átlátható legyen.

Ennek érdekében működteti a civil tudásbázisként szolgáló nonprofit.hu oldalt, a legnagyobb hazai adományozási portált, az Adjukössze.hu-t, illetve több civilek digitalizációját segítő megoldást, képzéseket.


Sajtókapcsolat:

Sczígel Andrea szenior programvezető NIOK Alapítvány - Nonprofit Információs és Oktató Központ Cím: 1122 Budapest, Maros u. 23. +36 30 400 9328 // a.sczigel@niok.huNIOK Alapítvány Adományozási Kutatás melléklet
.pdf
PDF letöltése • 763KB

Comments


Legfrissebb cikkek
Archívum
bottom of page