top of page

STRONGER ROOTS PROGRAM

Társadalmi bázisépítés

Ma bármelyikünk akár egy kattintással adományozó vagy aktivista lehet, kiállhatunk számunkra fontos ügyek mellett, és bevonhatunk másokat is. Sokan szeretnénk együtt tenni a számunkra fontos ügyekért, és kapcsolódni azokhoz, akik hasonlóan éreznek. Szolidaritásunkat, elkötelezettségünket, tenni akarásunkat adományozással vagy önkéntességgel is megerősíthetjük. Legyen szó rendszerszintű változásokról vagy egyéni segítségnyújtásról, közösségben könnyebb megtenni, és együtt elérni a közös célt.

 

A társadalmi bázisépítés éppen ezt a szemléletet emeli a középpontba: találjunk egymásra azokkal, hozzuk közelebb és vonjuk be munkánkba azokat, akik számára fontos az ügyünk. Civil szervezetként lehetőséget teremthetünk mások számára, hogy mindenki a maga módján vegye ki a részét a közös célt szolgáló munkában. A kommunikáció, az adománygyűjtés, az önkéntesség, az érintettek bevonása mind-mind kulcsfontosságúak a társadalmi bázisépítésben.

 

A NIOK Alapítvány 2016 óta foglalkozik társadalmi bázisépítéssel, fejlesztő programjainkban eddig több mint 60 szervezet vehetett részt, módszertanunkat pedig a V4 országokban működő partnereink is átvették.

Stronger Roots program

A Stronger Roots program célja, hogy növelje a civil szervezetek és hálózataik ellenállóképességét, erősítse támogatói közösségüket, és beágyazza őket azokba a közösségekbe és társadalmakba, amelyekben működnek. A programban különböző témákkal foglalkozó szervezeteket támogatunk, legyen szó környezetvédelemről, oktatásról vagy hátrányos helyzetű közösségekről. A támogatott szervezetek nem csak anyagi forrást kapnak, hanem egy egyedülálló támogatói programban is részt vesznek, amelynek keretében tapasztalt kísérőktől és tanácsadóktól kapnak segítséget a bázísépítéshez kapcsolódó területeken (pl. kommunikáció, adománygyűjtés, önkéntesmenedzsment, aktivizmus).

 

 

 

 

A NIOK Alapítvány 2019 óta dolgozik konzorciumként az OSF Prague-gal, az OSF Bratislava-val és a Glopilis-szal a Stronger Roots program megvalósításán, hogy közösen erősítsük a civil társadalmat Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.

 

A programot az Európai Unió Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) programja finanszírozza.

Támogatott szervezetek és hálózatok

Amikor a NIOK Alapítvány 2016-ban először indított társadalmi bázisépítés programot, a szemlélet még egészen új volt Magyarországon - az idén kiírt pályázaton nagy örömmel láttuk, milyen sok szervezet lát már benne lehetőséget. A Stronger Roots pályázat első körében 200 szervezet adott be pályázatot társadalmi bázisépítésre, 15 hálózat pedig átívelő hálózati együttműködésekre. Lelkesítő volt az értékelők és a bizottság számára ennyi kiváló szervezetet megismerni és pályázatot olvasni, nagyon köszönjük mindenkinek, aki pályázott!

Támogatott pályázatok

Társadalmi bázisépítés

Szervezet neve
Támogatás (EUR)
Bátor Tábor Alapítvány
20 000
Csodaműhely Egyesület
28 173
E-misszió Egyesület
29 254
Egyenlő Esélyekkel az Iskolapadban Egyesület
22 962
Élménylelő Ifjúsági Egyesület
28 200
Fertő tó Barátai Egyesület
29 746
Független Előadó-művészeti Szövetség
26 930
Gólyahír Alapítvány az Örökbefogadó Családokért
27 874
Humán Platform Egyesület
29 835
Konnekt Egyesület
29 960
Menhely Alapítvány
29 995
Mother Nature - Anyatermészet Egyesület
24 600
Nevetnikék Alapítvány
29 953
Pécsbányai Kulturális Egyesület
26 654
Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület
21 929
Utcajogász Egyesület
29 997

Átívelő (transzverzális) hálózati együttműködések

A hálózat neve
A projekt címe
Támogatás (EUR)
Szabad Terek
Tanulás és partnerség - a Szabad Terek megerősítése
29 960
Helyi Fejlesztők Hálózata
Helyi Fejlesztők Hálózata
29 928
EGALIPE - Hálózat a Romák Egyenlőségéért
EGALIPE - Hálózat a Romák Egyenlőségéért
30 000
Civil Tudósítói Hálózat
A Civil Tudósítói Hálózatért
29 372
tronger_Roots_paticka_SoMe_2024.png

Létrejött az Európai Unió finanszírozásával. Az itt kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

bottom of page