top of page

A Stronger Roots programról

 

2020-21-ben összesen 35 szervezet jut forráshoz és fejlesztési lehetőséghez a Stronger Roots programban, egy holland családi magánalapítvány támogatásával. A támogatói program megvalósítói a NIOK Alapítvány (Magyarország), az Open Society Fund Prague (Csehország), az Open Society Foundation Bratislava (Szlovákia) és a Glopolis (Csehország).

 

A program célja a civilszervezetek és a civil szektor megerősítése Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában, és beágyazottságuk növelése a társadalomban és a közösségekben, amelyekben dolgoznak. A  két éves társadalmi bázisépítés programban a 35 szervezet egyenként 30 000 EUR összegig kap anyagi támogatást, és emellett intenzív kísérői és tanácsadói támogatást kapnak.

 

A társadalmi bázisépítésről

 

A társadalmi bázisépítés egy olyan folyamatos, aktív tevékenység, amely során a szervezet tudatosan nyitni kezd az őt körülvevő társadalmi és szakmai csoportok, lehetséges és jelenlegi támogatók, illetve a saját kedvezményezettjei felé, hogy velük élő és kölcsönösen egymásra visszaható kapcsolatot alakítson ki. A létrejövő mélyebb kapcsolatok révén a szervezet tevékenységei, akciói, kommunikációja egyre inkább egy megismert és megértett közönség igényeire, elvárásaira, gondolataira, akár tetteire épülnek. Így a szervezet a társadalmi folyamatokra, az emberek problémáira, a helyzetekre közvetlenül reagálva kezd el működni, a működésének –aktív vagy passzív módon– támogató részeseivé válnak a különböző társadalmi csoportok és egyének. A szervezetet egyre mélyebb és egyre szélesebb támogatói kör veszi körül: adományozók, önkéntesek, támogatók, aktivisták és a szervezet értékeivel azonosulni tudó emberek. A társadalmi beágyazottság növekedése azt eredményezi, hogy megnő a szervezet mozgósító ereje, forrásteremtő képessége, elérése, társadalmi változásokra gyakorolt ereje és társadalmi legitimációja.

 

Támogatott szervezetek

 

Magyarország:

 

A Matematika Összeköt Egyesület

Amnesty International Magyarország

Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE)

Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány

KórházSuli Alapítvány a Beteg Gyerekek Tanulásának Támogatásáért

Közélet Iskolája Alapítvány

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Pécsi Közösségi Alapítvány

SUHANJ! Alapítvány

Transparency International Magyarország Alapítvány

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

 

Csehország:

 

Agentura pro rozvoj Broumovska, z.s.

Centrum paliativní péče, z.ú.

Fokus Labe, z.ú.

Hnutí Brontosaurus, z.s.

INEX – Sdružení dobrovolných aktivit, z.s.

IQ Roma servis, z.s.

Magdaléna, o.p.s.

Otevřeno, z. s.

Pražské matky, z. s.

PROTEBE live, z.s.

Rodina v centru, z.u.

ZO ČSOP Vlašim (Český svaz ochránců přírody)

 

Szlovákia:

 

Amnesty International Slovensko

Humánny pokrok o.z.

Islamic Foundation in Slovakia (INS)

KASPIAN

Liga za duševné zdravie o.z.

Nadácia DEDO

Nadácia Milana Šimečku

Nadácia pre deti Slovenska

NepocujuceDieta.sk

Transparency International Slovakia

VIA IURIS


 

A Stronger Ties projektről

 

A Strogner Roots program másik pillereként a Stronger Ties projektben olyan magyar, cseh és szlovák civil platformok, hálózatok, munkacsoportok, ernyőszervezetek és más együttműködések kapnak támogatást, amelyek új partnereket, támogatókat és szereplőket szeretnének bevonni hálózatukba. A pályázat szintén a fent említett holland családi magánalapítvány támogatásával, a Glopolis, a NIOK Alapítvány, az Open Society Fund Prague és az Open Society Foundation Bratislava konzorciumi projektje keretében kerül kiírásra.

 

A támogatott szervezetek 10-40.000 € támogatást és tanácsadói segítséget is kapnak a projekt megvalósításához, amelyek időtartama 12-18 hónap.

 

A pályázat olyan projekteket támogat, amelyek célja, hogy a hálózatok eltérő látásmódokat és megközelítéseket vonjanak be stratégiai folyamataikba, és ezzel hozzájáruljanak a széleskörű együttműködés, a kölcsönös megértés, tisztelet és bizalom, és a közös identitás erősítéséhez a társadalomban.

 

Támogatott szervezetek

 

Magyarország:

 

Civil Iránytű Alapítvány

Háttér Társaság

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

 

Csehország:

 

Frank Bold

Asociace organizací v oblasti vězeňství

DEMAS

Člověk v tísni

Zelený kruh

 

Szlovákia:

 

Asociácia nezávislých producentov

Rada mládeže Slovenska

honey2.jpg

Stronger Roots program

bottom of page